"Так люблю той Львів, що бракує ми слів"!

Lviv

В наших розповідях про визначні куточки України, ми не могли згадати про місто Лева. Думаю, кожен читач нас зрозуміє - без згадки про Львів наш проект був би неповним!

Львів - справжня міська, старовинна і елегантна казка. Це місто, в якому відчувається подих старої Европи і яскравий український колорит.

Дивовижна, спокійна несучасність і вишуканість проглядають звідусіль: коли йдеш по вулиці і бачиш маленьку майстерню палітурника, коли знаходиш цікаву меморіальну дошку чи заглядаєш через ковані ґратки до схованого внутрішнього двору....

Історичний центр Львова внесено до  списку  Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО.

Особистих вражень автора від міста багато! Важко відійти від Чорної Кам'яниці та Каплиці Боїмів, не віриться, що глибокий чорний колір каменю - природний, через поважний вік цих архітектурних пам'яток. Це  справляє дивовижне враження...

        Corna Kamyanica Boim Chapel

Якщо Ви до цього часу не побували у Львові, ми радимо це зробити. До того ж, осінь - дуже вдалий час для того, щоб побачити місто Лева у всій його величі і красі!

*Трішки історії

Історія міста дуже давня. Перші поселення на території сучасного Львова датуються V сторіччям, це був так званий "протоЛьвів". Місто в різні часи було частиною багатьох держав: Галицько-Волинської держави, Речі Посполитої, Австро-Угорщини, Галиції, УНР, Польщі, СРСР і, зрештою, Незалежної України. Львовъ, Лівів, Ильвів,  Leopolis, Lemberg, Lwów, місто Лева - це все назви нашого рідного ЛьвоваЗасновник міста - князь Данило Галицький. Імовірний офіційний рік заснування міста - 1247, але є й інші дослідницькі версії.

 

Цікавинки про Львів

Lviv-2

Coffee cup У Львові побував відомий італійський ловелас Джакомо Казанова, але, як вказано в його щоденниках, тутешні жінки чомусь не дуже припали йому до душі.

Coffee cupЛьвів назвали Львовом на честь сина короля Данила Галицького.

Coffee cupУ Львові та на Львівщині 30 років прожив син видатного Моцарта - Франц Ксав’є Вольфганг Амадей Моцарт. Він заснував у місті хорове товариство та в цілому започаткував львівську традицію музичної культури, наблизив її до європейських критеріїв. Праворуч від входу до собору Святого Юра Ви можете знайти пам’ятну дошку, присвячену Францу Ксав’є Моцарту - в 1826  році він виконав тут католицьку месу.

Coffee cup Львів - місто винаходів та винахідників!

Львів дуже багато в чому перший. Саме у Львові було засновано першу  залізницю, відкрито перший український готель, створено професійний театр, школу. Наш Львів - батьківщина гасової лампи. Тут вперше було запущено повітряну кулю зі справжнім пальником (а брати Монгольф'є обійшлися  звичайною соломою:)

* До речі, у Львові є знакова ресторація під назвою "Гасова Лямпа" з ну ду-у-же цікавими рецептами напоїв - радимо відвідати! 

Coffee cupПерша українська книжка, звісно, також була надрукована у Львові, в далекому 1574 році печатником Іваном Федоровим. Наразі у місті 60 вишів, тож Львів впевнено можна назвати містом студентів.

Coffee cupЛьвів - місто ІТ-шників. Цікавий контраст старовини та передових технологій!

Згідно з експертними дослідженнями, Львів - одне з найбільш перспективних міст світу в контекcті розвитку ІТ-технологій. Програмне забезпечення до багатьох голівудських фільмів роблять саме тут! Згадайте про це, переглядаючи «Спайдермена», «Гаррі Поттера» або «Халка». 

Lviv-street

Coffee cupБагато стін у Львові мають товщину близька або больше метра, тому WI-FI в старих приватних будинках та офісах подекуди живе "своїм життям". Спрогнозувати, як і куди пробиваються хвилі - дуже важко :).

Lviv-grubka

Coffee cupАутентичний атрибут багатьох львівських квартир - львівська грубка з полив'яними кахлями. Традиції виготовлення кахель та цегли на Галичині дуже давні.

В наші дня цими грубками майже не користуються - вони випалюють велику кількість газу. Але такі гарні старовинні грубки є дуже в багатьох львівських помешканнях. 

Coffee cupНе всі знають, що більшість найвідоміших ресторацій Львова належать до холдингу ресторанів «!FEST», тобто мають одного власника.

Dim-Legend   Kryivka

Кафе "Мазох", "Дім легенд", "Львівські Пляцки", "Львівська майстерня шоколаду", "Львівська копальня кави", "Криївка", музей-ресторація "Гасова Лямпа", "Зеник Митник", кнайпа "Під Золотою Розою", "Перша львівська грильова ресторація м'яса і справедливості" та деякі інші популярні серед туристів заклади - частина проекту "Емоційні ресторани". "!FEST" - це мережа креативних ресторанів, заснована в 2007 році. Першою ластівкою стала "Криївка", ідея виявилася напрочуд своєчасною і вдалою. Ресторації «!FEST» - гідний приклад того, як за порівняно незначний час можна вибудувати вдалий маркетинг. Заклади мають не таку давню історію, але вже встигли стати візитівкою Львова.

Coffee cupЯкщо Ви придивитеся до старовинних будинків на Площі Ринок, то помітите, що більшість з них має тільки три вікна на фасаді. Це не випадковість: в XIV столітті існував закон, згідно якому ремісники та інші "нешляхтичі" могли будувати будинки не більш, ніж з трьома вікнами. Існував принцип "рівних можливостей" для комерсантів та власників крамниць, для яких вікна слугували вітринами. Представники духовенства і шляхти могли споруджувати більші будови - з чотирма і шістьома вікнами.

Coffee cup Украінець і уродженець Львівщини Юрій-Франц Кульчицький відомий як людина, що привчила Европу пити каву! Феноменальна історична постать, Кульчицький відіграв значну роль у житті міста Відень. Врятував місто від осади турків в 1683 році, відкрив третю в Європі і першу власне у Відні кав'ярню, очолив віденський цех продавців кави. Так що, Львів, кава и Європа - зовсім не випадкові речі. Рецепт додавання цукру до кави, запропонований Кульчицьким, став дуже популярним у Європі XVII сторіччя. Ех, шкода, що не назвали ту каву «кава по-кульчицькому»! 

 

Львівська говірка

Ви, мабуть, знаєте або чули, що у Львові говорять якось інакше? 

Філіжанка кави вже стало звичним, майже рідним поняттям, що тут незрозумілого! Хоча буквально - "філіжанка" - це "багато святості"! А от людей, що п'ють багато кави, у Львові чомусь називають "кавунами"...

Львівський діалект або ґвара - дуже цікавий лінгвістичний феномен. Особливий львівський діалект сформувався за віки панувань різних держав, завдяки впливу та змішанню польської, німецької, австрійської лексики, південних українських діалектів. Ґвара - то ніби музика! 

Трішки  ґвари: 

  • аттракція - принада
  • ба́тяр — ( угор. betyár) негідник, шахрай, шибеник, хуліган, шукач пригод
  • бамбетель — деревяний ліжко/диван 
  • баня́к — каструля
  • вазо́нок — вазон
  • гербата - чай
  • ґаляретка - фруктове желе
  • зу́па - суп
  • йойкати — нарікати та інше
  • камізе́лька - плетена жилетка
  • ка́мениця — цегляна, або мурована будівля
  • коліжанка - подруга
  • на алярм - поспішно, з нагальної потреби
  • мармуляда - варення
  • пляцок - солодкий пиріг

Marmulada

Львівську ґвару інколи поділяють на 3 типи, залежно від того, за рахунок яких запозичень утворилось слово - українських, польських або єврейських, тобто можна виокремити украінську, польську та єврейську ґвари. Що не кажіть, а особливий львівський словник теж додає місту шарму!

Львівські страви

Львівські страви, та ще й названі львівською говіркою..  це музика! Пляцки, флячки та чоколядки, зупка, крумплі, сирник, налистники та перекладанці..

Нині важко сказати, як вірніше - львівська це кухня, чи галицька. Певно, кожен кулінарний дослідник буде доводити свою точку зору. До того ж, сьогодні дуже важко відрізнити, де суто львівська (галицька) традиція, а де долучилися традиції  представників інших націй, які проживали у Львові в різні часи. 

Львівська кулінарія зазнала багато впливів  - польського, єврейського австрійського, російського, і, звичайно ж, українського. Результат: вийшло дуже смачно!

Львів - місто тематичних закладів. В багатьох рестораціях Ви зможете не тільки втамувати голод, а й дізнатися багато нового про історію Львова, або стати учасником цікавих подій і ритуалів.

Заклади Львова, на які Ви можете звернути свою увагу: 

  • Кондитерська-ресторан "Вероніка" 
  • "Криївка"
  • Кафе "Мазох"
  • "Дім Легенд"
  • Жидівська кнайпа "Під золотою розою"
  • "Львівська копальня кави"
  • "Львівська шоколадна майстерня"
  • Ресторан "Прага"
  • "Масони" (Найдорожча ресторація Галичини)
  • "Перша грилева ресторація м'яса і справедливості"
  • Ресторан-музей "Пошта на Друкарській"
  • "Гасова лямпа"
  • Ресторан "Амадеус"
  • "Львівські Пляцки"
  • "Зеник Митник"
  • "Хінкальня" на вулиці Федорова
  • Кафе "На Бамбетлі"
  • Паб "Білий Лев"

та багато-багато інших ресторацій!

По каві. Кава - це для Львова особисте. Кавоманія  - то є спільна для жителів і гостей міста "хвороба". Історія кави по-львівськи почалася в австрійську епоху, наприкінці XVIII сторіччя, коли в місті почали з'являтися кав'ярні та кондитерські. Заможні городяни отримали змогу спробувати та оцінити цей чудовий напій і піддалися кавовій магії.

Минули часи, а любов до кави не зникла! Львів став кавовою столицею України. Кожного року тут проводять кавовий фестиваль. Створено цікаву міську легенду - що каву у Львові видобувають просто з-під Площі Ринок, як у копальні! Горнятко львівської кави - це не просто напій. Це дух старовинного Львова, його душа, гордість, історія і вікові традиції, які знову і знову оживають з кожним ковтком запашної кави.  

Lviv syrnik

*Хочете частинку Львова в себе вдома? Ні, для цього не прийдеться відбивати шматок цегли від древніх львівських стін! Пропонуємо приготувати Вам традиційний Львівський Сирник - дуже смачну солодку випічку, яка нагадає про затишні львівські кав'ярні та відпустку!

Час приготування: 1 година 30 хвилин.

Для сирника: 

  • М'який сир (500 гр)
  • Яйця 4 шт.
  • Цукор 200 г.
  • Вершкове масло 100 г.
  • Запашний лимон 1 шт.
  • Соковиті родзинки 50 г.
  • Манна крупа 1 ст. л.

Для глазурі:

  • Вершкове масло 30 гр (1 столова ложка)
  • Духмяний какао 2 ст. л.
  • Свіжа сметанка 3 ст. л.
  • Цукор 2 столових ложки

Сир для сирника повинен бути достатньо жирним. Чим менша жирність сиру, тим сирник буде більш сухим и не таким смачним.

В процесі випікання сирник дуже збільшується, а потім "осідає", це нормально.

  • Перетираємо сир через сито, або перемішуємо його за допомогою блендера. Маса повинна бути дуже однорідною.
  • Натираємо цедру з лимона. Додаємо до сиру мяке вершкове масло, цедру, манку та попередньо розпарені родзинки. Добре все перемішуємо. 
  • Відділяємо жовтки від білків. Білки зберігаємо в чистій сухій ємності. Жовтки перебиваємо з цукром до густої однорідної маси.
  • Додаємо до сирної маси збиті з цукром жовтки.
  • Добре все вимішуємо (можно міксером).
  • Збиваємо білки з дрібкою солі в піну. Важливо не перебити їх, щоб піна не почала розшаровуватися.
  • Дуже обережно додаємо до сирної маси збиті білки. Перемішуємо ніжно, від країв ємності до центру и зверху донизу. Ніжна структура білків не має порушитись, щоб сирник був легким  і смачним.
  • Змащуємо форму вершковим маслом або вистилаємо пергаментом для випічки. (Завше для львівського сирника використовують прямокутну форму для випічки). Але згодиться і роз'ємна або кругла форма, будь-яка, яку Ви маєте (або навіть форми для кексів).
  • Випікаємо наш сирник при 180-190º протягом 50-60 хвилин (радимо перевіряти його час від часу). Готовність сирника перевіряємо шпажкою - вона повинна залишитися чистою.
  • Дістаємо наш львівський сирник з печі. Коли він охолоне, звільняємо його від форми.
  • Змішуємо компоненти глазурі і готуємо її на маленькому полум'ї, помішуючи. Як тільки глазур стане однорідною та почне закипати - готово!
  • Повністю вкриваємо сирника гарячою глазуррю. 

 

Після того, як сирник буде готовий, він повинен відпочити кілька годин у холодильнику, краще готувати його на ніч. Буде смачнішим! Приємних львівських частувань!

 

Facebook group
Facebook page
Instagram
YouTube Делюкс Вояж
Telegram Делюкс Вояж